neděle 18. září 2011

Ligři a tigoni...?

Co to má jako být? Už jste o nich někdy slyšeli? Já tedy až do nedávna ne. Až ty šikovné weby, jakým YouTube a Wikipedie bezesporu jsou, mi přinesly odpověď:
Liger vznikne tehdy, mají-li spolu koťátko samec lva a samice tygra. Tato kočička dosahuje opravdu značných rozměrů. Tigon se narodí, když se rodiče prohodí, tedy lví mamince a tygřímu tatíkovi. V přírodě by ale k takovémuto netradičnímu mezidruhovému vztahu zřejmě jen tak nedošlo. Ligříci a tigonci se tedy rodí jen díky lidské přičinlivosti a to v cirkusech nebo v zoologických zahradách. Někdo by mohl vznášet námitky typu „člověk si opět snaží hrát si na boha“, proč ale velkým kočkám nedopřát trochu těch mezikulturních zážitků?




Tigoni jsou o něco menší než ligři. Ligři dosahují velikosti poníka a váhy takřka půl tuny. Mohou vyvinout až osmdesáti kilometrovou rychlost. Ve většině případů velikostí přerůstají své lvotygří rodiče a jsou největšími šelmami naší planety. Na velikosti se samozřejmě projeví, který poddruh lva a tygřice se kříží. Kapitální exempláře dorůstající fenomenálních velikostí a vznikají křížením lva indického a tygřice ussurijské. Křížením těchto šelem dochází ke vzniku nepřirozeně velkých „hybridů“, dosahujících délky až čtyř metrů. Samci ligrů bývají neplodní, samice ale mohou nadále pokračovat v rození dalších lvotygrů.
Více informací o těchto úchvatných maxišelmičkách je možno najít tady.

 

Díky svému náhlému zájmu o ligry a tygony  jsem se dozvěděla o organizaci zvané Big Cat Rescue. Azyl pro zvířata sídlící v Tampě na Floridě, který je zasvěcen záchraně velkých divokých koček. Také poskytuje dočasný azyl zvířatům, která se ještě mohou vrátit do přírody. BCR je domovem více než sta divokých koček. Ty byly zachráněny ze zoologických zahrad nebo z cirkusů, kde byli nuceni žít ve velmi špatných životních podmínkách. Útulek zabírá plochu 55 akrů v Citrus Park. Ročně toto místo navštíví asi 25 000 návštěvníků. BCR začal fungovat v roce 1992 a nese titul největšího akreditovaného útulku na světě, který je zcela oddaný péči o zneužívané a opuštěné velké kočky.
Webové stránky BCR

Žádné komentáře:

Okomentovat